Przepis na ciasto francuskie 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 250g masła
- 125ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj za pomocą noża lub widelca, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Następnie zagnieć ciasto rękoma tak, aby było elastyczne, ale nie klejące się do rąk.
3. Ciasto powinno mieć prostokątny kształt - jeśli jest zbyt wysokie, można je rozwałkować na płaską powierzchnię.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziło.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części.
6. Każdą część rozwałkuj na prostokątną warstwę, o grubości około 0,5 cm.
7. Możesz teraz skręcić obie warstwy ciasta ze sobą, aby nadać im dekoracyjny wygląd.
8. Następnie włóż ciasto ponownie do lodówki na około 10 minut.
9. Po tej krótkiej chwili wyjmij ciasto, pokrój je na mniejsze części i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut, aż ładnie się zezłoci.
11. Gdy ciasto francuskie się upiecze, wyjmij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na kratce.

Teraz możesz cieszyć się smacznymi i chrupiącymi ciasteczkami francuskimi!

Podobne przepisy

ciasto francuskie fit
ciasto francuskie na słodko
naleśniki francuskie ciasto
ciasto francuskie z owocami
ciasto francuskie z rabarbarem