Przepis na ciasto góra lodowa 📖
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Następnie dodaj cukier puder, jajka oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj składniki.
4. Podziel masę na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
5. Górną formę do ciasta (o średnicy około 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
6. Następnie do formy wlej masę białą, a na nią masę czekoladową.
7. Delikatnie wymieszaj oba kolory za pomocą drewnianej szpatułki, aby uzyskać efekt marmurkowy.
8. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
9. Piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Góra lodowa jest gotowa do podania!