Przepis na ciasto kakaowe z kisielowymi jablkami 📖

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka

Składniki na kisielowe jabłka:
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Dodajemy też cukier i mieszamy na suchą masę.
2. Następnie do suchych składników wlewamy olej roślinny, jajka oraz mleko. Mieszamy wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do pieczenia o średnicy około 25 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.
4. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku mieszamy cukier puder, wodę oraz skrobię ziemniaczaną i gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia.
5. Następnie do gorącej skrobi dodajemy jabłka i gotujemy wszystko razem na małym ogniu, aż owoce zmiękną i utworzy się kisiel.
6. Po upieczeniu ciasta kakaowego wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Na wierzchu układamy warstwę kisielowych jabłek.
7. Całość studzimy i podajemy w pociętych kawałkach. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto kakaowe z jabłkami
proste ciasto kakaowe z jabłkami
ciasto kakaowe
ciasto kakaowe z kremem
łatwe ciasto kakaowe