Przepis na ciasto lodowiec 📖
Przepis na ciasto lodowiec:Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła, rozpuszczonego
- 400 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
- 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g posiekanej czekolady
- 100 g suszonych owoców, pokrojonych na kawałki
Instrukcje:
1. W misce rozgnieć herbatniki na drobne okruszki. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2. Wyłóż dno formy do pieczenia (np. prostokątnej) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadź masę z herbatników, tworząc spód ciasta.
3. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
4. Dodaj mleko skondensowane i ekstrakt z wanilii do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
5. Dodaj posiekane orzechy, czekoladę i suszone owoce do masy śmietankowej. Delikatnie wymieszaj, aby wszystko się równomiernie połączyło.
6. Nałóż masę na spód z herbatników w formie i równomiernie rozprowadź.
7. Przykryj formę folią spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 4 godziny (lub przez całą noc), aż ciasto stwardnieje.
8. Przed podaniem wyjmij ciasto z zamrażalnika i pokrój na porcje. Możesz ozdobić kawałki bitą śmietaną, posypką czekoladową lub dodatkowymi orzechami.
Smacznego!