Przepis na ciasto marchewkowe urodzinowe 📖
Oto przepis na ciasto marchewkowe urodzinowe:Składniki:
- 3 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- Szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 200 g miękkiego masła
- 400 g serka mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Starta skórka z 1 cytryny
- Barwniki spożywcze (opcjonalnie, do dekoracji)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj marchewkę, cukier, olej roślinny i jajka. Dokładnie połącz składniki, aż masa będzie gładka.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Połącz suche składniki z mokrymi składnikami marchewkowymi i wymieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.
3. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy włoskie oraz szczyptę gałki muszkatołowej, aby dodać dodatkowego smaku.
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy do pieczenia. Wymiary formy zależą od preferowanego rozmiaru ciasta.
5. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut w temperaturze 180°C, lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.
6. W międzyczasie, przygotuj krem. W misie miksera ubij miękkie masło, ser mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny, aż do uzyskania jednolitej i puszystej konsystencji.
7. Kiedy ciasto będzie gotowe i całkowicie wystudzone, przełóż je na paterę i pokryj kremem na bazie masła i serka mascarpone.
8. Jeśli chcesz, dodaj barwniki spożywcze do resztek kremu i udekoruj ciasto za pomocą kolorowych wzorów lub napisów.
9. Pozwól ciastu przegryźć się w lodówce przez co najmniej 1-2 godziny przed podaniem.
10. Gotowe ciasto marchewkowe urodzinowe jest gotowe do podania na przyjęcie urodzinowe! Świetnie smakuje zarówno z kawą, jak i herbatą.
Smacznego!