Przepis na ciasto masy solnej 📖
Składniki:- 250g mąki
- 125g masła
- 1 jajko
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą.
2. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5 mm.
6. Przełóż ciasto do formy do tarty i delikatnie dociskaj do jej dna oraz brzegów.
7. Nakłuj spód ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
8. Piecz ciasto przez około 20-25 minut, aż lekko się zezłoci.
9. Wyjmij z piekarnika, ostudź i możesz nadziać wybranym kremem, owocami lub serem - smacznego!