Przepis na ciasto operetka 📖
Składniki:- 200g herbatników
- 150g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200g mleka w proszku
- 200g wiórków kokosowych
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Rozetrzyj herbatniki na drobne kawałki.
2. W rondlu rozpuść masło, dodaj kakao, cukier i mleko, wymieszaj wszystko razem.
3. Gdy masa zgęstnieje, dodaj cukier waniliowy, mleko w proszku i połowę wiórków kokosowych. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Przełóż masę na herbatniki i wymieszaj dokładnie.
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch.
6. W dniu następnym przygotuj krem: ubij śmietanę na sztywno.
7. Rozpuść żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie dodaj do niej 2 łyżki gorącej wody. Wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
8. Do ubitej śmietany dodaj żelatynę, wymieszaj delikatnie.
9. Krem rozprowadź równomiernie na ciasteczka w formie.
10. Posyp ciasto pozostałymi wiórkami kokosowymi.
11. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby ciasto dobrze stężało.
12. Przed podaniem możesz udekorować ciasto kawałkami herbatników lub wiórkami kokosowymi.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym ciastem operetka.