Przepis na ciasto smerfetka 📖

Oto przepis na ciasto Smerfetka:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- 200 g śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- kilka kropli barwnika spożywczego niebieskiego

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli.
2. W osobnym naczyniu roztop masło, a następnie dodaj je do składników suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj.
3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
4. Do masy suchych składników dodaj żółtka, mleko, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszaj, a następnie dodaj ubite białka.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem, sprawdź, czy ciasto jest upieczone - wbij w nie drewniany patyczek, jeśli wyjmowany jest suchy, ciasto jest gotowe.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. W misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
9. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do ubitej śmietany. Wymieszaj dokładnie.
10. Dodaj kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego do kremu i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać kolor Smerfetki.
11. Przekrój ostudzone ciasto na pół. Na spodnią część ciasta nałóż krem, a następnie przykryj drugą połową.
12. Całą wierzchnią powierzchnię ciasta pokryj pozostałym kremem.
13. Przenieś ciasto do lodówki na kilka godzin, tak aby krem dobrze się schłodził.
14. Gotowe! Możesz podawać ciasto Smerfetka i cieszyć się jego niebiańskim smakiem.

Podobne przepisy

wz ciasto
ciasto hit
ciasto ryb
ciasto bit
ciasto ananasowe