Przepis na ciasto wegańskie z owocami 📖

Oto przepis na wegańskie ciasto z owocami:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 szklanki ulubionych owoców (np. jabłka, truskawki, maliny)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
3. W drugiej misce połącz olej, mleko roślinne i ekstrakt waniliowy.
4. Powoli dodaj mieszaninę mokrych składników do suchych, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą.
5. Wyłóż ciasto równomiernie na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
6. Na wierzchu rozłóż owoce.
7. Piecz ciasto przez około 30-35 minut, do momentu gdy wierzch stanie się złoty i sprężysty. Sprawdź gotowość ciasta za pomocą drewnianego patyczka, który powinien wyjść suchy po wbiciu w środek.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto weganskie
ciasto naleśniki wegańskie
ciasto czekoladowe wegańskie
ciasto marchewkowe wegańskie
ciasto na wegańskie pierogi