Przepis na danie parzybroda 📖
Danio parzybroda to doskonałe danie dla miłośników gotowania tradycyjnego. Oto prosty przepis:Składniki:
- 1 kg parzybrody
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Instrukcje:
1. Parzybrodę dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę, czosnek, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
4. Dodaj marchewki i dusz przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Następnie dodaj pokrojoną parzybrodę i ziemniaki. Mieszaj wszystko razem przez kilka minut.
6. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj, aby dobrze rozłożyły się przyprawy.
7. Zalej wszystko bulionem drobiowym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
8. Gdy parzybroda będzie gotowa, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba.
9. Podawaj danie gorące, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba.
Smacznego!