Przepis na danie sylwestrowe 📖

Przepis na danie sylwestrowe: Krewetki w maśle czosnkowym.

Składniki:
- 500g świeżych krewetek
- 4 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Świeży szczypiorek, posiekany, do dekoracji

Instrukcje:
1. Obierz krewetki, usuń głowy i łuski, zostawiając ogony nienaruszone. Następnie dokładnie je opłucz w zimnej wodzie i osusz.
2. W dużym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 2 minuty, aż czosnek znajdzie się w aromatycznym maśle.
3. Do rondla dodaj krewetki i smaż przez około 4-5 minut, często mieszając, aż krewetki zbrązowieją i będą delikatnie chrupiące.
4. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby dobrze nasączyć smakiem każdą krewetkę.
5. Gdy krewetki są gotowe, wyłóż je na półmisku i posypaj świeżym szczypiorkiem.
6. Serwuj gorące jako przystawkę lub danie główne, np. z ryżem lub świeżym chlebem.

Smacznego i szczęśliwego Sylwestra!

Podobne przepisy

sylwestrowe przekaski
koreczki sylwestrowe
drinki sylwestrowe
danie fit
danie z lopatki