Przepis na deser banoffee 📖

Przepis na deser banoffee:

Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła, roztopionego
- 400 g masy kajmakowej
- 2 duże banany, pokrojone w plastry
- 400 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady, startej

Wykonanie:
1. W malakserze lub woreczku strunowym rozdrabniamy herbatniki na drobne okruszki. Przekładamy je do miski, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
2. Przenosimy masę z herbatników do tortownicy o średnicy 23 cm, w którą uprzednio wyłożyliśmy papier do pieczenia. Mocno dociskamy, aby powstała równa i zwarte dno. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
3. Po wyjęciu z lodówki rozkładamy równomiernie połowę masy kajmakowej na spodzie z herbatników.
4. Na kajmak układamy plasterki dwóch bananów.
5. Resztę masy kajmakowej wykładamy na wierzchu bananów.
6. W osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno.
7. Ubijaną śmietanę rozkładamy równomiernie na wierzchu masy kajmakowej.
8. Posypujemy startą czekoladą.
9. Wstawiamy banoffee do lodówki na minimum 4 godziny lub przez całą noc, aby się schłodził i dobrze się "skleił".
10. Przed podaniem dekorujemy według uznania, na przykład dodatkowymi plasterkami banana lub wiórkami czekolady.
11. Kroimy na porcje i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki banoffee
deser z fig
deser fit
mus deser
deser mleczny