Przepis na deser czekoladowy z galaretką 📖

Składniki:
- 100g ciemnej czekolady
- 1 opakowanie klarownej galaretki
- 200ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 200ml śmietany kremówki
- opcjonalnie owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy galaretkę w 200ml wrzącej wody, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
2. Wylewamy rozpuszczoną galaretkę do wybranych foremek lub szklaneczek i wkładamy do lodówki do stężenia.
3. W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy w tym czasie cukier, mieszając, aż się rozpuści.
4. Dodajemy pokrojoną czekoladę do gorącego mleka i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
5. Odstawiamy czekoladę na chwilę, żeby przestygła.
6. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.
7. Dodajemy ubitą śmietanę do przestudzonej czekolady, delikatnie mieszając, zachowując jak najwięcej objętości.
8. Kiedy galaretka stężeje, nakładamy na nią sporą część czekoladowej masy.
9. Ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez około 2-3 godziny, aż deser zetnie się.
10. Przed podaniem dekorujemy owocami lub dowolnymi dodatkami wedle uznania.

Smacznego!

Podobne przepisy

deser z galaretką
deser mus czekoladowy
deser czekoladowy
deser z mascarpone i galaretką
deser z galaretka i budyniem