Przepis na deser lodowy z bitą śmietaną 📖
Oto prosty przepis na deser lodowy z bitą śmietaną:Składniki:
- 2 szklanki śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g lodów ulubionego smaku (np. waniliowe, czekoladowe, truskawkowe)
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (opcjonalnie, do dekoracji)
Instrukcje:
1. W misce ubij śmietanę kremówkę, używając miksera, aż osiągnie gęstą konsystencję.
2. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy do ubitej śmietany. Kontynuuj ubijanie, aż składniki dokładnie się połączą.
3. W osobnej misce umieść ulubione lody. Rozgnieć je widelcem, aby stworzyć jednolitą masę.
4. Dodaj ubitą śmietanę do zmiksowanych lodów. Delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
5. Przełożony deser lodowy do naczynia lub foremek do lodów.
6. Włóż deser lodowy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny lub do momentu, gdy stanie się odpowiednio twardy.
7. Przed podaniem, opcjonalnie udekoruj deser posiekaną czekoladą gorzką.
8. Nakładaj kuleczki deseru lodowego do miseczek lub foremek i podawaj od razu.
9. Smacznego!