Przepis na deser z mascarpone i bitą śmietaną 📖

Tiramisu

Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 paczka biszkoptów suchych
- 200ml mocnej kawy
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- gorzkie kakao do posypania

Przygotowanie:
1. W misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, dodając stopniowo cukier puder.
2. W innym naczyniu mieszamy serek mascarpone, a następnie dodajemy ubitą śmietankę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
3. W małej miseczce mieszamy kawę z likierem amaretto (jeśli używamy).
4. Na spodzie formy układamy warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Możemy je lekko ułożyć jedna na drugiej.
5. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę przygotowanego kremu mascarpone.
6. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
7. Na biszkoptach rozsmarowujemy resztę kremu mascarpone.
8. Całość posypujemy obficie gorzkim kakao.
9. Deser wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (lub całej nocy) żeby dobrze się schłodził i przegryzł smakiem.
10. Przed podaniem posypujemy jeszcze raz kakao i możemy udekorować startą czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort z bitą śmietaną i mascarpone
tort bezowy z bita smietana i mascarpone
prosty tort z bitą śmietaną i mascarpone
deser z galaretką i bitą śmietaną
deser lodowy z bitą śmietaną