Przepis na deser w pucharkach tiramisu 📖

Przepis na deser w pucharkach tiramisu:

Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 2 jajka
- 80g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mocnej kawy
- 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
- biszkopty lub ladyfingers
- gorzka czekolada do posypania

1. Oddzielamy żółtka od białek jajek. Ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę.
2. Dodajemy serek mascarpone i ekstrakt z wanilii do masy z żółtek i cukru. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
4. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z serkiem mascarpone, żółtkami i cukrem. Dobrze wymieszaj, aby masa była jednolita.
5. W osobnym naczyniu przygotuj mocną kawę i dodaj do niej likier amaretto (opcjonalnie).
6. Na dno pucharek lub naczynek do podawania układamy biszkopty lub ladyfingers, delikatnie maczając je w kawie z likierem.
7. Na biszkopty nakładamy warstwę przygotowanego kremu z serka mascarpone.
8. Całość powtarzamy, układając kolejne warstwy biszkoptów maczanych w kawie i kremu.
9. Na wierzchu deseru posypujemy startą gorzką czekoladą.
10. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby składniki się przegryzły i deser zyskał odpowiednią konsystencję.
11. Po wyjęciu z lodówki, możemy udekorować tiramisu startą czekoladą, kakao lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu w pucharkach bez alkoholu
tiramisu w pucharkach bez pieczenia
tiramisu truskawkowe w pucharkach
tiramisu bez jajek w pucharkach
tiramisu w pucharkach bez jajek