Przepis na dobre ciasto oponki 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W małym garnku podgrzej mleko, ale pamiętaj, żeby nie doprowadzić go do wrzenia.
2. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę cukru i wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną działać i wytworzą piankę.
3. W dużej misce roztrzep jajka i dodaj pozostały cukier oraz sól. Wsyp mąkę i wymieszaj.
4. Dodaj rozpuszczone masło, skórkę z cytryny, mleko z aktywowanymi drożdżami i zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykryj misę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na stolnicę lekko posypaną mąką. Ugniataj je przez chwilę, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
7. Każdy kawałek ciasta formuj w kształt oponki: zrób z niego cienkie wałeczki, a następnie spleć je w kształt pierścienia.
8. Pokryj oponki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
9. W międzyczasie rozgrzej olej w dużym głębokim rondlu lub garnku.
10. Smaż oponki na złoty kolor po kilka minut z obu stron. Użyj niskiego ognia, aby w środku zdążyły się upiec.
11. Wyjmij oponki na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu się odsączył.
12. Posyp oponki cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie i dobre oponki
oponki drożdżowe bez sera oponki uwaga babcia gotuje
dobre ciasto z oreo
dobre ciasto z owocami
dobre ciasto orkiszowe