Przepis na domowe monte 📖
Przepis na domowe monte:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na patelni.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, musztardę, ketchup, sól, pieprz i cebulę z czosnkiem.
3. Dodaj bułkę tartą i mleko, dokładnie wymieszaj.
4. Uformuj z masy mięsnej kotleciki, obtaczając je w bułce tartej.
5. Na suchej patelni smaż kotlety na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony.
6. Posyp gotowe kotlety natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!