Przepis na sernik na zimno monte 📖

Składniki:
- 250g herbatników
- 120g masła
- 500g sera białego, np. twarogu
- 200g cukru
- 400ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok z 1 cytryny
- owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)

Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkruszamy w misce na drobne kawałki.
2. Masło topimy w rondlu, a następnie dodajemy do rozkruszonych herbatników. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim równomiernie rozprowadzamy przygotowaną masę. Wciskamy ją łyżką, aby uzyskać równą warstwę.
4. W garnku zagotowujemy cukier z 100 ml kremówki, a następnie zdejmujemy z ognia.
5. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie z łyżeczką cukru waniliowego. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia się żelatyny.
6. Do gorącej śmietany z cukrem dodajemy serek biały (twaróg) i dokładnie mieszamy, a następnie powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając.
7. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
8. Na przygotowany spód herbatnikowy wylewamy masę serową.
9. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin (lub najlepiej na noc), aby stężał.
10. Przed podaniem, dekorujemy sernik ulubionymi owocami (np. truskawkami, borówkami).
11. Gotowy sernik na zimno monte kroimy i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

drink monte
domowe monte
sernik na zimno
fit sernik na zimno
sernik na zimno fit