Przepis na domowe wafelki 📖
Przepis na domowe wafelki:Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok.
2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.
3. Do miski z żółtkami dodaj olej roślinny, mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszaninę do miski z mokrymi składnikami, ciągle mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
5. Dodaj ubite białka do masy wafelkowej i delikatnie wymieszaj, unikając przełamywania piany.
6. Rozgrzej waflownicę i nasmaruj ją odrobiną oleju. Następnie nalej porcję ciasta do waflownicy i piecz przez około 3-5 minut, aż wafelki będą złote i chrupiące.
7. Powtarzaj proces z pozostałym ciastem. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, krem czekoladowy, owoce lub bita śmietana.
Smacznego!