Przepis na wafelki góralki 📖
Składniki:- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 125g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
Instrukcje:
1. Na początku rozpuść masło i odstaw je do ostygnięcia.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski z suchymi składnikami.
4. Dodaj przestudzone masło i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
5. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
6. Delikatnie połącz ubitą pianę z resztą składników, mieszając je łopatką.
7. Następnie odstaw ciasto na około 15 minut w celu odpoczęcia.
8. W międzyczasie rozgrzej waflownicę i posmaruj ją cienką warstwą masła.
9. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną waflownicę (ilość zależy od wielkości waflownicy) i zamknij ją.
10. Piecz wafelki przez 3-4 minuty, aż staną się złociste i chrupiące.
11. Gotowe wafelki przetrzymuj w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!