Przepis na domowego gyrosa 📖
Przepis na domowego gyrosa:Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka)
- 4-6 placków tortilli lub pit)
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sok z połowy cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso umyj i pokrój w cienkie paski.
2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, paprykę słodką, oregano, sok z cytryny oraz posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Dodaj mięso do marynaty i dokładnie wymieszaj, pozostawiając na około 30 minut.
4. W międzyczasie cebulę pokrój w cienkie plasterki, a pomidora w plastry.
5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż mięso do momentu, aż stanie się miękkie i lekko zarumienione.
6. Na placku tortilli lub pit rozłóż plasterki cebuli, pomidora i podsmażone mięso.
7. Jogurt naturalny wymieszaj z solą i pieprzem, a następnie polej nim przygotowany gyros.
8. Zwijaj placka w formę rolki i zabezpiecz np. wykałaczką.
9. Powtarzaj kroki 6-8 aż zużyjesz wszystkie składniki.
10. Gyros podawaj samodzielnie lub jako dodatek do sałatki lub frytek.
Smacznego!