Przepis na donaty bez alkoholu 📖
Przepis na donaty bez alkoholu:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 80g cukru
- 220ml mleka
- 60g masła
- 2 jajka
- 10g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W małym rondelku podgrzej mleko, a następnie dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól.
3. Dodaj do suchych składników roztrzepane jajka i schłodzone mleko z rozpuszczonym masłem. Zagnieć dokładnie aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, na stolnicy podsypanej mąką formuj okrągłe kulki o średnicy około 5-6 cm.
6. Następnie, na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzuć kulki ciasta, na tę samą patelnię mieścąc kilka równocześnie. Smaż donaty z każdej strony na złoty kolor, aż staną się puszyste i pięknie rumiane. Odstaw na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.
7. Gdy donaty ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
8. Donaty są gotowe do podania! Smacznego!