Przepis na faworki bez alkoholu 📖
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które są pyszne i idealne na różne okazje. Oto przepis na faworki bez alkoholu:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka i olej do miski. Rozbij je lekko widelcem.
3. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj kilka łyżek wody, aby je nawilżyć. Jeśli jest zbyt kleiste, dodaj odrobinę mąki.
4. Całość ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
5. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na cienką warstwę na lekko podsypanej mąką powierzchni.
6. Następnie pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm i długości 10 cm.
7. Na środku każdego paska zrób nacięcie.
8. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
9. Wrzuć kilka pasków ciasta na patelnię i smaż, aż zaczną się rumienić z obu stron. Upewnij się, aby nie przypalić faworków, dlatego zwracaj uwagę na kolor.
10. Wyjmij faworki z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
11. Powtórz proces smażenia z pozostałymi paskami ciasta.
12. Gdy faworki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
13. Faworki gotowe! Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby zachować świeżość.
Teraz możesz cieszyć się smakiem domowych faworków, które są delikatne, chrupiące i idealnie słodkie!