Przepis na dorsza tusza z piekarnika 📖

Składniki:
- 1 dorada tusza (ok. 1 kg)
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cytryna, pokrojona na plasterki
- 2 łyżki masła, rozpuszczone
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. rozmaryn, natka pietruszki), posiekane

Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną folią aluminiową.
2. Wypłucz dostatecznie wymytą doradę pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz jej wnętrze i skórę ręcznikiem papierowym.
3. Naciśnij nożem filetującym na każdej ze stron dorsza, aby powstały cięcia o głębokości około 2 cm.
4. Posól i popieprz wnętrze i skórę dorsza. Włóż posiekany czosnek i plasterki cytryny do każdego z nacięć.
5. Przełóż dorsza na przygotowaną blachę, skrop go rozpuszczonym masłem, a następnie posyp świeżymi ziołami.
6. Piecz dorsza w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub aż mięso będzie białe i puszyste.
7. Gdy dorsz będzie gotowy, delikatnie wyjmij go z piekarnika i podawaj od razu. Możesz go udekorować dodatkowymi plasterkami cytryny i ziołami.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsza piekarnika
dorsza z piekarnika
dorsza z piekarnika z warzywami
rybę dorsza z piekarnika
dorsza z piekarnika kwestia smaku