Przepis na dorsza z piekarnika 📖

Oto przepis na dorsza z piekarnika:

Składniki:
- 4 filety dorsza
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, koper), posiekane

Instrukcje:
1. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2. Filety dorsza należy oczyścić z ości i skóry, a następnie umyć i osuszyć.
3. W małym naczyniu rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać.
4. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia.
5. Opatulić każdy filet czosnkowym masłem z obu stron, a następnie położyć na blasze.
6. Polej filety sokiem z cytryny, a następnie posyp solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
7. Blachę z filetami umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez około 15-20 minut, do momentu aż dorsz będzie miękki i dobrze się rozpadnie.
8. Po upieczeniu, podawać natychmiast, udekorować świeżymi ziołami i skropić odrobiną soku z cytryny.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsza piekarnika
rybę dorsza z piekarnika
dorsza z piekarnika z warzywami
dorsza tusza z piekarnika
dorsza z piekarnika kwestia smaku