Przepis na dorsza z ananasem 📖
Składniki:- 4 filety z dorsza
- 1 średni ananas
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- Sok z połowy limonki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Filety z dorsza oczyść z ości i skóry, a następnie opłucz pod zimną wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem i lekko oprósz solą i pieprzem z obu stron.
2. Ananasa obierz i pokrój na większe kawałki. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
3. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 3 minuty, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj kawałki ananasa do patelni i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż ananas zmięknie i lekko się zrumieni.
5. W tym czasie przygotuj sos, mieszając ze sobą sos sojowy, sos rybny i sok z limonki. Wlej go do patelni z ananasem i dobrze wymieszaj.
6. Na patelnię dodaj przygotowane wcześniej filety z dorsza. Smaż je przez około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso stanie się białe i delikatne.
7. Po usmażeniu, filety z dorsza z ananasem mogą zostać podane na gorąco. Dorsza można także podać z ryżem lub ulubionymi warzywami jako dodatek.
Smacznego!