Przepis na drożdżówkę z jagodami 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 125 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 80 g masła, rozpuszczonego
- 1 szczypta soli
- 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W małej misce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na chwilę, aby drożdże się rozpuściły i ruszyły.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól. Zrób wgłębienie w środku.
3. Do wgłębienia wlej rozmoczone drożdże, jajko i rozpuszczone masło. Zagnieć składniki razem, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę mleka; jeśli zbyt wilgotne, dodaj mąki.
4. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Przykryj je ściereczką.
5. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie rozwałkuj na prostokąt.
6. Na wierzchu rozwałkowanego ciasta równomiernie rozłóż jagody, zostawiając niewielki margines na brzegach.
7. Zwijaj ciasto od jednego długiego brzegu aż do drugiego, tworząc w ten sposób wałek z jagodami w środku.
8. Pokrój wałek na kawałki o grubości około 2-3 cm.
9. Układaj kawałki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając odstępy między nimi.
10. Przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw na 15-20 minut, aby ponownie wyrosły.
11. Przed wstawieniem do piekarnika, nagrzej go do temperatury 180°C.
12. Piecz drożdżówki w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż staną się rumiane.
13. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź drożdżówki na kratce.
14. Posyp ciepłe drożdżówki cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!