Przepis na pampuchy z jagodami 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 200 g świeżych jagód
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Dodaj jajko, ciepłe mleko i masło. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Odstaw ciasto na 20-30 minut, aby odpoczęło.
4. W międzyczasie umyj jagody i osusz je delikatnie.
5. Na dużą patelnię rozgrzej olej lub rozpuszczone masło na średnim ogniu.
6. Łyżką nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzaną patelnię, tworząc małe placuszki.
7. Na każdym placuszku umieść kilka jagód. Zalecam nie umieszczać ich zbyt blisko siebie.
8. Smaż pampuchy z jednej strony przez około 2-3 minuty, aż się zrumienią.
9. Delikatnie obróć placuszki i smaż z drugiej strony, aż będą złociste.
10. Przełóż gotowe pampuchy z jagodami na talerz i posyp je cukrem pudrem.
11. Powtórz cały proces, aż zużyjesz całe ciasto.

Pampuchy z jagodami są gotowe! Serwuj je na ciepło jako pyszne śniadanie lub deser. Smacznego!

Podobne przepisy

pampuchy sos
pampuchy
pampuchy z nadzieniem
pampuchy z mięsem
pampuchy z kapustą