Przepis na frytki na oleju 📖

Przepis na tradycyjne domowe frytki na oleju:
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- olej roślinny do smażenia
- sól do posypania

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie paski. Możesz również użyć mandoliny, żeby uzyskać równomierne plastry.
2. Wrzuć pokrojone ziemniaki do miski z zimną wodą i moczy przez około 30 minut. To pozwoli usunąć nadmiar skrobi i uczyni frytki chrupiącymi.
3. Następnie odcedź ziemniaki i dokładnie osusz ich na ręczniku papierowym.
4. W dużym garnku lub głębokim rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Pamiętaj, aby nie przekroczyć temperatury dymienia oleju.
5. Powoli dodawaj porcję ziemniaków do gorącego oleju i smaż, aż zmiękną i zarumienią się. Możesz smażyć je partiami, aby zapewnić równomierne gotowanie.
6. Użyj szczypiec lub łyżki cedzakowej, aby wyjąć smażone frytki z oleju i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
7. Posól frytki na gorąco i delikatnie potrząśnij talerzem, aby sól równomiernie rozprowadziła się.
8. Podawaj od razu i delektuj się pysznymi, chrupiącymi frytkami na oleju.

Smacznego!

Podobne przepisy

frytki bez oleju
frytki z batatów na oleju
frytki z piekarnika bez oleju
brownie oleju
oponki z oleju