Przepis na frytki na patelni 📖
Przepis na frytki na patelni:Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- olej roślinny do smażenia
- sól do smaku
Instrukcje:
1. Zaczynamy od umycia i obierania ziemniaków. Następnie, pokroimy je wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm, a następnie przekroimy na paski, symetrycznie.
2. Następnie, umieszczamy paski ziemniaków w misce z zimną wodą i pozostawiamy na około 15 minut. To pomoże wydobyć nadmiar skrobi, co sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące.
3. Po upływie czasu, odcedzamy wodę i dobrze osuszamy paski ziemniaków przy pomocy ręcznika papierowego.
4. Następnie, przygotowujemy patelnię i wlewamy na nią olej roślinny, tak aby pokrył dno w cienkiej warstwie. Rozgrzewamy go na średnim ogniu.
5. Gdy olej jest rozgrzany, dodajemy paski ziemniaków do patelni, dbając o to, aby się nie nachodziły na siebie. Smażymy je, aż osiągną złoty kolor i będą chrupiące, co zajmie około 8-10 minut.
6. Po usmażeniu, wyjmujemy frytki z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Potrawiamy solą lub innymi ulubionymi przyprawami i podajemy od razu.
Smacznego!