Przepis na frytki z patelni 📖
Przepis na frytki z patelni:Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- olej roślinny do smażenia
- sól do smaku
Instrukcje:
1. Ziemniaki obierz i pokrój na długie, cienkie frytki. Najlepszy efekt osiągniesz, kiedy ziemniaki będą miały około 1 cm grubości.
2. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Upewnij się, że dno patelni jest w miarę płaskie, aby frytki równomiernie się smażyły.
3. Gdy olej jest już wystarczająco gorący, wrzuć pokrojone ziemniaki do patelni, starając się nie przeciążać patelni. Możesz smażyć je partiami, jeśli jest taka potrzeba.
4. Smaż frytki na średnim ogniu, delikatnie mieszając je od czasu do czasu, aby równomiernie się upiekły. Smaż je przez około 10-15 minut, do momentu, kiedy będą złociste i chrupiące.
5. Gdy frytki są gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
6. Posól frytki do smaku i podawaj jeszcze gorące. Możesz również dodać swoje ulubione przyprawy, takie jak pieprz, słodka papryka czy suszone zioła, aby nadać im dodatkowego smaku.
Smacznego!