Przepis na frytki z batatów w piekarniku 📖
Składniki:- 2-3 bataty
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. Obierz bataty i pokrój je na równomierne słupki o grubości około 1,5 cm.
3. Ułóż pokrojone bataty na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
4. W osobnej misce wymieszaj olej roślinny, słodką paprykę, sól i czarny pieprz.
5. Polej przygotowaną mieszanką bataty i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami.
6. Umieść blachę z batatami w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy frytki będą miękkie wewnątrz i złociste na zewnątrz.
7. Co jakiś czas można przewrócić frytki, aby równomiernie się upiekły.
8. Po upieczeniu wyjmij frytki z piekarnika i odstaw na chwilę, aby ostygły.
9. Podawaj od razu i smacznego!
Uwaga: Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika, dlatego warto kontrolować bataty i dostosować czas pieczenia indywidualnie.