Przepis na frytki z piekarnika jakie przyprawy 📖
Przepis na frytki z piekarnika:Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: zioła prowansalskie, ostra papryka
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
2. Obierz ziemniaki i pokrój je na równomierne frytki lub słupki.
3. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę słodką, czosnek w proszku i pieprz.
4. Dodaj pokrojone ziemniaki do miski i dokładnie wymieszaj, aby każda frytka była pokryta przyprawami.
5. Przełóż frytki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż je w jednej warstwie, nie nakładając na siebie.
6. Wstaw blachę z frytkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż ziemniaki będą chrupiące i lekko zrumienione. W trakcie pieczenia polecam obracać frytki raz w połowie czasu.
7. Jeśli lubisz pikantne frytki, możesz posypać je ostrą papryką lub dodać zioła prowansalskie dla dodatkowego smaku.
8. Po upieczeniu, wyjmij frytki z piekarnika i podawaj od razu, ciesząc się smakiem i aromatem.
Smacznego!