Przepis na gofry egzamin ósmoklasisty 📖
Przepis na gofry:Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
1. W dużej misce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miskach.
3. Do miski z żółtkami dodaj mąkę, mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. W drugiej misce ubij białka mikserem na sztywną pianę.
5. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do masy gofrowej, wykonując ruchy od dołu do góry. Staraj się nie przemieszać zbyt energicznie, aby masa pozostała puszysta.
6. Rozgrzej gofrownicę lub żelazko do gofrów według instrukcji producenta.
7. Na nagrzaną powierzchnię należy wlać porcję masy gofrowej (wielkość zależy od preferencji).
8. Chwilę poczekaj, aż gofry zaczną się rumienić, a następnie zamknij gofrownicę i piecz około 3-5 minut (lub według wskazówek producenta gofrownicy).
9. Po upieczeniu wyjmij gofry z gofrownicy i powtórz proces z pozostałą masą, dbając o należyte odstępy między porcjami.
10. Podawaj gofry ciepłe, za pomocą dodatków takich jak bita śmietana, syrop klonowy, czekolada lub owoce.
Smacznego!