Przepis na gofry kwadratowe 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli dodawaj mieszankę mokrą do suchej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
4. Rozgrzej gofrownicę i natłuść jej delikatnie olejem.
5. Na rozgrzanej gofrownicy zrób gofry, zależnie od wielkości gofrownicy możesz nałożyć jedno lub więcej łych ciasta.
6. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
7. Ostrożnie wyjmij gotowe gofry z gofrownicy i podawaj je od razu lub odstaw na kratkę do ostygnięcia.

Możesz je podawać z dowolnymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, owocami, syropem klonowym lub czekoladowym. Smacznego!

Podobne przepisy

gofry blw
gofry tm
gofry tvn
2 gofry fit
gofry e8