Przepis na gołąbki do słoika 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Kapustę włoską sparzamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z niej liście.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż będą miękkie.
4. Do patelni dodajemy mięso mielone i podsmażamy, mieszając, aż się zmięknie.
5. Dodajemy ugotowany ryż, słodką paprykę, sól, pieprz i majeranek. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy jeszcze przez kilka minut.
6. Na środku każdego liścia kapusty kładziemy porcję farszu mięsnego i zawijamy w gołąbki (składniki farszu powinny wystarczyć na wszystkie liście kapusty).
7. Przygotowane gołąbki układamy w słoiku, gęsto przykładając do siebie.
8. Na wierzch gołąbków w słoiku nakładamy łyżkę przecieru pomidorowego.
9. Zalewamy gołąbki bulionem warzywnym, tak aby wszystkie składniki były dobrze pokryte.
10. Słoik szczelnie zamykamy i wstawiamy do garnka z gotującą się wodą.
11. Gotujemy gołąbki w słoiku przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
12. Po upływie czasu, gołąbki wyjmujemy ze słoika i podajemy. Smacznego!