Przepis na szparagi do słoika 📖

Przepis na szparagi do słoika:

Składniki:
- 500 g świeżych szparagów
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj szparagi pod zimną wodą i obetnij ich twarde końce.
2. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj sól, cukier i ocet. Wstaw także czosnek i pieprz.
3. Wsyp szparagi do wrzącej wody i gotuj przez około 3-5 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż mają lekki opór, gdy próbujesz je przekroić widelcem.
4. Na dnie każdego słoika umieść natkę pietruszki.
5. Wyjmij szparagi z wrzątku i odcedź. Przełóż je do słoików, ułożone w pionie włosiem do góry.
6. Nalej do słoików wodę z zalewy tak, aby szparagi były całkowicie zanurzone we wrzącej zalewie, ale nie wylewały się na zewnątrz.
7. Zamykaj słoiki dokładnie, a następnie pasteryzuj przez 10 minut w garnku z wrzącą wodą.
8. Wyjmij słoiki z wody i pozostaw do ostygnięcia. Gdy słoiki będą schłodzone, przechowuj je w lodówce.

Gotowe! Możesz cieszyć się smacznymi i aromatycznymi szparagami przez wiele miesięcy!

Podobne przepisy

szparagi ze słoika
spaghetti ze słoika
gołąbki do słoika
golonkę do słoika
śledzie do słoika