Przepis na gołąbki smaker 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 400g mięsa mielonego (najlepiej wołowego i wieprzowego w proporcji 1:1)
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie:
1. Obgotuj kapustę we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie oddziel liście od główki. Zrób to ostrożnie, aby nie uszkodzić ich.
2. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
3. Cebulę posiekaj drobno, a następnie podsmaż na oleju aż zmięknie i lekko się zeszkli.
4. W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i 1 jajko. Dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj.
5. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu mięsnego, a następnie zawiń, starając się go nie przełożyć.
6. Ułóż gołąbki w większym garnku na dnie, a na nich ułóż kolejne liście kapusty. W międzyczasie utnij większe nerwy na liściach, aby je łatwiej było zawijać.
7. W osobnym naczyniu rozpuść koncentrat pomidorowy w bulionie i przygotowanym sosie zalej gołąbki.
8. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą.
9. Pod koniec gotowania ubij pozostałe jajko i wlej je delikatnie między gołąbki. Pozwól, aby jajko się ścięło.
10. Podawaj gołąbki jeszcze ciepłe z sosem pomidorowym, najlepiej polane śmietaną i posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik smaker
obiad smaker
babeczki smaker
biszkopt smaker
pierogi smaker