Przepis na golonkę z grilla 📖

Składniki:
- 1,5-2 kg golonki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna

Wykonanie:
1. Golonkę dokładnie umyj i osusz.
2. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W miseczce wymieszaj musztardę, posiekany czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę i miód.
4. Masą z musztardą natrzyj całą golonkę z każdej strony, delikatnie masując mięso.
5. Włóż golonkę do miski i wyciśnij sok z cytryny na mięso.
6. Pozostaw mięso w lodówce na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby składniki dokładnie się przegryzły.
7. Przed grillowaniem, mięso ogranij z nadmiaru marynaty i odstaw na bok na kilka minut.
8. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
9. Umieść golonkę na grillu i grilluj przez około 2 godziny, regularnie obracając mięso co około 20-30 minut.
10. Jeśli widzisz, że skórka jest zbyt brązowa, możesz przykryć golonkę folią aluminiową i kontynuować grillowanie.
11. Upewnij się, że golonka jest odpowiednio upieczona i miękka w środku (możesz sprawdzić to wkładając w mięso nóż i sprawdzając, czy sok jest klarowny).
12. Zdejmij mięso z grilla i pozostaw je do odpoczynku przez kilka minut.
13. Pokrój golonkę na plasterki i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład zasmażanymi ziemniakami lub kapustą zasmażaną. Smacznego!

Podobne przepisy

hot dog z grilla
na golonkę
golonkę pl
golonkę
mielone z grilla