Przepis na gorące danie na imprezę 📖
LeczoSkładniki:
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
- 400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2 minuty, aż staną się miękkie i lekko rumiane.
3. Dodaj kiełbasę i smaż przez kolejne 5 minut, aż zacznie się rumienić.
4. Dodaj paprykę, cukinię, marchewkę i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Dodaj przecier pomidorowy, suszoną paprykę, oregano, tymianek i pomidory. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Zmniejsz ogień i gotuj leczo pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Podawaj gorące leczo jako danie główne, np. z pieczywem.
Smacznego!