Przepis na hamburgery domowe z piekarnika 📖
Oto prosty przepis na hamburgery domowe z piekarnika:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego)
- 1 posiekana cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Ulubione dodatki (np. sałata, pomidory, ketchup, ser, ogórki kiszone itp.)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, musztardę, ketchup, czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Uformuj z masy kilka płaskich kotletów hamburgerowych, o średnicy, która pasuje do bułek.
3. Przed pieczeniem, nakładź cienką warstwę oleju na blachę do pieczenia i ułóż na niej kotlety.
4. Wstaw blachę z kotletami do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut, lub do momentu, gdy będą dobrze wypieczone.
5. W międzyczasie, przekrój bułki do hamburgerów na pół i upiecz je w piekarniku przez kilka minut, aż będą chrupiące.
6. Wyjmij kotlety z piekarnika i odłóż na bok.
7. Przygotuj ulubione dodatki: umyj i pokrój pomidory, sałatę, plasterki sera itp.
8. Na dolną część bułki połóż sałatę, następnie kotlet hamburgerowy, a na koniec dodatki według gustu.
9. Możesz dodać również ketchup, musztardę czy ogórki kiszone.
10. Przykryj hamburgery górną częścią bułki i podawaj od razu.
Smacznego!