Przepis na herbatę korzenną 📖

Przepis na herbatę korzenną:

Składniki:
- 4 szklanki wody
- 2 laski cynamonu
- 4 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 kawałki imbiru (ok. 2 cm każdy)
- 4 torebki herbaty czarnej
- 4 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 1 szklanka mleka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Dodaj do gotującej się wody laski cynamonu, goździki, ziele angielskie oraz kawałki imbiru.
3. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby aromaty przypraw odpowiednio się uwalniały.
4. Dodaj do garnka torebki herbaty i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-5 minut.
5. Jeśli wolisz słodszy smak, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut, aby herbata przestygła i napar mógł się przefiltrować.
7. Przelej napar do filiżanek, dodaj mleko (jeśli używasz) i mieszaj delikatnie.
8. Herbatę korzenną można podać od razu. Smacznego!

Podobne przepisy

tarta korzenna
herbatę
herbatę na kaszel
fajny herbatę
herbatę dla dzieci