Przepis na idealne gołąbki 📖
Składniki:- 1 główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
- 1 duże jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz i inne przyprawy do smaku (np. majeranek, liść laurowy, tymianek)
Sposób przygotowania:
1. Zdejmij liście kapusty i wrzuć je na chwilę do wrzątku. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić od główki. Odstaw do ostygnięcia.
2. W międzyczasie w garnku ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
3. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na odrobinie oleju aż będą miękkie i lekko szkliste.
4. W dużej misce połącz mięso mielone, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek oraz ugotowany i ostudzony ryż. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
5. Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu i owiń je w gołąbki.
6. Ułóż gołąbki w dużym garnku. Dodaj pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (np. liść laurowy, majeranek, tymianek). Zalej wszystko wodą tak, aby przykryć gołąbki.
7. Chwilę podduś gołąbki na małym ogniu, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
8. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub kiszoną kapustą.
Smacznego!