Przepis na idealne pierogi 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
- 500g ziemniaków, ugotowanych i zmiażdżonych
- 1 cebula, drobno posiekana i podsmażona na maśle
- 200g mielonej wieprzowiny, podsmażonej razem z cebulą
- 100g boczku, również podsmażonego z cebulą i mięsem
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wlewaj powoli wodę, jednocześnie mieszając, a następnie dodaj jajka i olej. Zagnieć ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Owiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, mieloną wieprzowinę i podsmażony boczek. Dopraw solą i pieprzem do smaku, mieszaj dokładnie.

3. Po upływie 30 minut, ciasto podziel na części i rozwałkuj na cienki placek. Używając szklanki lub foremki, wycinaj rondelki ciasta.

4. Na środek każdego rondelka, nałóż niewielką łyżkę nadzienia. Złóż pierogi na pół i dokładnie zlep brzegi.

5. Gotuj pierogi w dużej ilości osolonego wrzątku. Wsyp pierogi i gotuj około 5 minut, aż wynurzą się na powierzchnię. Ostrożnie wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na sitku.

6. Możesz je podawać polane roztopionym masłem oraz posypane podsmażoną cebulką lub zasmażką. Smacznego!

Podobne przepisy

idealne pierogi ruskie
idealne ciasto na pierogi
idealne ciasto na pierogi ruskie
idealne burgery
idealne bezy