Przepis na jabłecznik po angielsku 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 200g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania

Instrukcje:

1. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.

2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier.

3. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz kruszonkę.

4. Następnie do miski dodaj jajko i zagnieć ciasto. Możesz użyć dłoni lub miksera z hakiem do ciasta.

5. Gdy ciasto będzie jednolite, zawinij je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

6. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

7. Przełóż ciasto na przygotowaną blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

8. Na rozwałkowane ciasto równomiernie poukładaj plasterki jabłek.

9. Piecz jabłecznik w rozgrzanym piekarniku, nastawionym na 180°C, przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste.

10. Po upieczeniu jabłecznika, wyjmij go z piekarnika i studź.

11. Przed podaniem, posyp jabłecznik cukrem pudrem.

12. Jabłecznik możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Podobne przepisy

po.angielsku
ciasteczka po angielsku
spaghetti po angielsku
sałatkę po angielsku
szarlotkę po angielsku