Przepis na jagodzianki z ciasta francuskiego 📖
Przepis na jagodzianki z ciasta francuskiego:Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 szklanki świeżych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- odrobina mleka
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. W misce wymieszaj jagody, cukier i mąkę. Pozostaw na kilka minut, aby owoce puściły sok.
3. Rozwiń ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na kwadraty o boku około 10 cm.
4. Na środek każdego kwadratu ciasta, dodaj około łyżki nadzienia z jagód.
5. Złóż rogi ciasta, formując trójkąty z nadzieniem. Sklej brzegi, aby jagody się nie wylewały.
6. Na koniec, wymieszaj żółtko z odrobiną mleka i delikatnie posmaruj ciasto tą mieszaniną, aby nabrało złotego koloru podczas pieczenia.
7. Przełóż jagodzianki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte.
9. Po upieczeniu, jagodzianki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Posyp delikatnie cukrem pudrem przed podaniem. Możesz również podać jagodzianki z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!