Przepis na jaja ubijane na parze 📖
Składniki:- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- masło lub olej do wysmarowania naczyń
Sposób przygotowania:
1. Wkładamy do dużego garnka parowego odpowiednią ilość wody, tak aby nie stykała się z dnem sitka.
2. Zagotowujemy wodę w garnku.
3. W międzyczasie wbijamy jajka do miseczki i delikatnie ubijamy je widelcem, tak aby żółtka i białka się połączyły.
4. Doprawiamy jajka solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Naczynie parowe (np. mały, metalowy koszyczek) smarujemy masłem lub olejem.
6. Delikatnie wylewamy ubite jajka do naczynia parowego.
7. Umieszczamy naczynie w garnku parowym, na środku sitka.
8. Przykrywamy garnek i gotujemy jajka na parze przez około 5-7 minut, aż się ładnie zetną.
9. Po upływie czasu, wyjmujemy naczynie z garnka i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
10. Przekładamy jaja ubijane na parze na talerz i podajemy jeszcze ciepłe. Możemy je posypać świeżo mielonym pieprzem lub np. drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!