Przepis na jajecznicę krok po kroku 📖
Oto przepis na jajecznicę krok po kroku:1. Wbij 3-4 jajka do miski i lekko roztrzep je widelcem.
2. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do jajek.
3. W rondelku rozgrzej niewielką ilość masła lub oleju na średnim ogniu.
4. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej jajka do rondelka.
5. Delikatnie wymieszaj jajka widelcem, przesuwając je po dnie rondelka. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby uniknąć zbyt drobno pokrojonych kawałków jajka.
6. Po kilku minutach jajka powinny zacząć się ściągać. Przesuwaj je po dnie rondelka, dopóki nie osiągną pożądanego stopnia ścięcia.
7. Jeśli wolisz, możesz dodać dodatki, takie jak pokrojone pomidory, szpinak, cebulę czy ser, i wymieszać je z jajkami.
8. Gdy jajka są gotowe, wyłącz gaz i przekładaj je na talerz.
9. Jajecznicę można podać samodzielną lub jako dodatek do kanapek, grzanek czy tostów.
Smacznego!