Przepis na jajka mollet 📖
Jajka mollet to delikatnie ugotowane jajka w środku, które są idealne do serwowania na kanapki, sałatki lub jako dodatek do innych dań. Oto prosty przepis:Składniki:
- 4 świeże jajka
- woda
- sól
Instrukcje:
1. W garnku zagotuj wodę. Wystarczy tyle wody, aby jajka były całkowicie zanurzone.
2. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia, delikatnie wrzuć jajka do garnka. Możesz użyć łyżki cedzakowej, aby uniknąć rozbicia jajek.
3. Gotuj jajka przez 6 minut od chwili, gdy woda ponownie zacznie wrzeć.
4. Po 6 minutach usuń jajka z garnka i od razu przełóż je do miski z zimną wodą lub lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
5. Ostrożnie obierz jajka i zanurz w miseczce z wodą, aby usunąć wszelkie ewentualne kawałki skorupek.
6. Jajka mollet są gotowe! Można je podać jako dodatek do dania lub dodać do sałatek, kanapek itp.
Upewnij się, że jajka są świeże, aby uzyskać najlepszy efekt. Smacznego!